Fasadeskilt: Hvordan velge riktig skilt til din bedrift?

Publisert på

Fasadeskilt er viktig. Et fint og synlig fasadeskilt gir bedriften eller butikken din et godt førsteinntrykk.


Et godt fasadeskilt sørger for at folk raskt ser hvor de har kommet, og at de har kommet til rett sted. Det finnes mange ulike muligheter ved valg av materialer, størrelse, farger og design. Denne artikkelen tar for seg ulike typer fasadeskilt.

Siden fasadeskiltet ofte er kundens førsteinntrykk av virksomheten, bør du velge en skiltløsning som gjenspeiler ditt firma og din identitet. I Norge har vi mange dager i året hvor det er mørkt store deler av døgnet, og det er derfor de fleste bedrifter, butikker, senter, kontor, osv. velger lysskilt som primærskilt på fasaden.

De aller fleste lysskilt beregnet for fasade koster mellom kr. 10.000,- og 50.000,- (eks. mva.).

For å vite hvor mye akkurat ditt skilt vil koste, må imidlertid noen avklaringer foretas.

Vi skal se litt nærmere på hvilke valg du må ta for å finne akkurat det lysskiltet som passer ditt firma:

Type skilt


Lyskasse


Lyskasse er en samlebetegnelse på skilt som består ett hovedelement (kasse), og kan enten lages som et ensidig skilt med hellysende front eller lystett front hvor kun logo/budskap lyser, eller som et tosidig uthengs- eller nedhengsskilt. Kassen kan konturskjæres slik at den passer din logo. Alle farger, tekster, foliedekor og lyskilder kan benyttes.

Ensidig lyskasse med lystett front hvor kun logoen lyser   Ensidig lyskasse med hellysende akrylfront

Frittstående bokstaver


Her er det mange muligheter for utførelse og lyssetting, men vi begrenser oss i denne omgang til de to primære profilene; bokstaver med lysende front og bokstaver som lyser bakover og gir corona-effekt mot fasaden.

Alle farger og translucente folier kan benyttes, men enkelte fonter kan være vanskelig å få belyst skikkelig dersom stammebredden blir for liten(under 12mm) for å få plass til dioder/LED.
 
Frittstående bokstaver med lys bakover   Frittstående bokstaver med lys i front og bakover

Neonskilt


Også neonskilt finnes i mange varianter, men benyttes i dag oftest som sammenhengende tekst og til retro/nostalgisk skilting med synlige neonrør. Forming og pumping av neonrør er et tradisjonelt håndverk og utføres av en glassblåser. Neon bruker vesentlig mer strøm enn LED, og det blir derfor stadig mer vanlig å benytte Ledneon istedenfor «ekte» neonrør.

LED Neon Skilt   Neonskilt

Utforming, størrelse og materiale


  • Størrelse: Høyde, bredde, dybde
  • Fargebruk: Lakk, folie, lysfarge
  • Font: Skrifttype, stil
  • Materialvalg: Stål, aluminium, akryl

Lyskilder:


  • LED: Behøver liten plass og er billig i drift
  • Neon: Behøver større plass og er dyrt i drift
  • Ledneon: Behøver liten plass og er billig i drift
  • Lysrør: Behøver stor plass og er middels dyrt i drift
  • Lyspærer: Egner seg kun til spesialskilt


Hvordan skal skiltet monteres?


Skiltet kan enten monteres frittstående på fasaden ved bruk av og festepigger eller tape, og ved å benytte en montasjemal, eller det kan formonteres på en ramme eller en bakplate som så monteres på fasaden eller taket, eller som nedheng med festeføtter fra himling.

av Tarjei Evensen

Om forfatteren:
Tarjei Evensen er gründer og daglig leder av firmaet Design AS, som har spesialisert seg på salg av lysskilt. Han har 16 års erfaring som prosjektleder i skiltbransjen, og har vært med på utviklingen fra den gang neonrør var vanlig, til dagens situasjon hvor det meste er basert på LED. Tarjei har tidligere arbeidet 7 år med salg, salgsledelse, kurs, opplæring og coaching i Telenor Media/Findexa/Eniro. Tarjei har en bachelor i Statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Kontaktskjema

Vil du at vi skal ta kontakt med deg?

Vi elsker å prate om skilt og nye skiltløsninger. Legg igjen mobilnummeret ditt – så hører du fra oss.